COVID-19 și poluarea în județul Neamț. Cum sunt afectați nemțenii

7/05/2020

Grupul de inițiativă civică NextSpace a realizat o analiză a impactului pe care distanțarea socială și închiderea temporară a unor activități, din cauza crizei cauzate de virusul COVID-19, le-a avut asupra poluării din județul Neamț. 

Pentru analiză au fost utilizate informațiile publice puse la dispoziție de autorități prin cele trei stații de măsurare a calității aerului din județ, de la Piatra Neamț (NT 1), Roman (NT 2) și Tașca (NT 3). Perioadele de comparație au fost 26.02.2020 – 30.04.2020 vs 26.02.2019 – 30.04.2019. 

Ziua de 26 februarie a fost aleasă ca reper, fiind data la care s-a înregistrat primul caz de coronavirus în România. Analiza s-a făcut pentru fiecare stație de măsurare în parte, astfel încât comparația 2019 – 2020 să fie relevantă pentru locuitorii din localitățile aferente. 

Stația NT 1, Piatra Neamț – stație de fond urban:

  • Monitorizarea arată că cele mai multe valori au înregistrat scăderi în perioada pandemiei. Cu excepția dioxidului de azot (NO2), care a înregistrat o creștere de aproape 10%. Conform calitateaer.ro, “expunerea pe termen lung la o concentrație redusă (de dioxid de azot) poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar.(1)

Stația NT 2, Roman – stație industrială: 

  • Monitorizarea expune o situație diferită decât cea înregistrată la stația din Piatra Neamț. Dacă monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (NO2) și particulele PM 10 au înregistrat scăderi în 2020 față de 2019, valorile altor doi poluanți atmosferici au crescut: ozonul (O3), respectiv dioxidul de sulf (SO2). “Expunerea la o concentrație redusă de dioxid de sulf, pe termen lung poate avea ca efect infecții ale tractului respirator. Dioxidul de sulf poate potența efectele periculoase ale ozonului”, susțin specialiștii. (2)

Stația NT 3, Tașca – stație de tip industrial: 

  • Este stația care oferă cele mai puține măsurători. Nu înregistrează valori ale poluanților O3 și CO. Datele arată că, spre diferență de perioada similară din 2019, în acest an s-au înregistrat creșteri ale poluanților NO2 și PM 10. În cazul particulelor în suspensie PM10, creșterea este considerabilă, cu mai mult de 44%. “Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.(3)

Niciuna dintre stațiile de măsurare a calității aerului din județul Neamț nu măsoară particulele în suspensie PM 2.5, în condițiile în care aceste particule, dacă sunt inhalate, pătrund în alveolele pulmonare. “O creștere de numai 1 μg / m3 în PM2.5 este asociată cu o creștere cu 15% a ratei de deces COVID-19”, se arată într-un studiu realizat de Harvard University. (4) Și alte studii confirmă că există o legătură între gradul de poluare a unei regiuni și evoluția cazurilor de infectare cu COVID-19 (5); iar o echipă de cercetători italieni a mers mai departe cu analiza și a descoperit pe particule PM10 existența virusului CoVID-19 (SARS-CoV-2). Astfel, acești poluanți atmosferici ar putea fi vectori de transmitere a bolii. (6)

Concluzii: 

  • Nu toți poluanții atmosferici au înregistrat valori mai mici față de perioada similară din 2019, deci izolarea a ajutat doar parțial la scăderea poluării în județ.
  • Nemțenii prezintă un risc important de îmbolnăvire cu COVID-19, aceștia fiind expuși constant la poluanți ce pot avea efecte negative asupra sănătății umane. 
  • Purtarea măștii este importantă pentru a ne projeta de particule din aer care ar putea fi vectori de transmitere a virusului. 
  • Îmbolnăvirea cu noul coronavirus nu este singura amenințare la adresa sănătății nemțenilor, toate celelalte riscuri (distrugerea țesuturilor pulmonare, infecții ale tractului respirator, cancer, moarte prematură) rămân la fel de actuale.

În România, în anul 2016 au fost 26.490 de persoane care au murit prematur din cauza poluării, mai exact a expunerii la PM 2.5 (23.400 persoane), NO2 (2.600 persoane) și O3 (490 persoane) – o medie de 2.207 decese/lună (7). Ca o comparație, în același an, în România au fost înregistrate 1.913 decese din cauza accidentelor rutiere.

Surse consultate:

Despre grupul de inițiativă NextSpace: 

  • Echipa NextSpace este formată din romașcani care vor să ajute la dezvoltarea orașului natal și, totodată, a județului Neamț. “Roman. Un nou început” este cel mai cunoscut dintre proiectele dezvoltate până acum, fiind unic în zona Moldovei. Prin acest proiect propunem acțiuni interconectate prin care mobilitatea urbană să fie considerabil îmbunătățită din punct de vedere calitativ, iar orașul să fie prietenos cu toți participanții la trafic (pietoni, bicicliști, motocicliști, șoferi etc.).  Puteți afla mai multe despre “Roman. Un nou început” accesând nextspace.ro/mobilitate.

*sursa foto: rawpixel.com

Share This